Хранителните полифеноли – приятели на сърцето

Не е нещо ново информацията, че повишените нива на VEGF (vascular endothelial growth factor или съдов ендотелен растежен фактор) подпомагат развитието на атеросклерозата и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Но скорошни доказателства (от научна статия от 2014г.) показват, че полифенолите в червеното вино, ягодите и какаото могат да понижат VEGF до достатъчно значими нива дори само чрез диета.

Допреди едно десетилетие не се знаеше как флавоноидите (една от групите полифеноли) в храната потискат сигналите на VEGF. Финансираният от Европейския съюз проект VEGFENOL (Inhibition of VEGF signalling by dietary polyphenols as a plausible mechanism for their health benefits) беше посветен именно на запълването на тази празнина в познанието чрез изясняването на молекулярния механизъм, участващ в потискането на VEGF сигналите, причинено от консумирането на полифеноли. Учените допълнително планират да разработят ин витро клетъчни модели, за да оценят ефекта от избраните хранителни полифеноли, както и ефектите на човешкия мегаболизъм върху тяхната способност да потискат VEGF.

Изследователите установяват, че полифенолите се свързват директно към VEGF протеина и потискат активността на VEGF. Над 50 полифенолни съединения са тествани върху ендотелни клетки (епителни клетки, покриващи вътрешната повърхност на съдовете, включително при сърцето) от човешка пъпна вена (HUVECs) при различни концентрации на определените параметри като IC50 (концентрацията от полифеноли, необходима да се понижи активността на VEGF с 50%). Идентифицирани са над 20 съединения, които имат силен потискащ ефект върху VEGF сигналите, включително полифенолите налични в ягодите, гроздето, виното, ябълките и зеления чай.

Изследването показва, че VEGF е молекулярна цел за полифенолите, които се свързват много здраво с него и впоследствие е изключително трудно да се възстанови активността на този растежен фактор.

Развитието на методите за тестване ефикасността на предотвратяващи болестите хранителни съставки като полифенолите може да е в основата на използването на конкретни храни, които водят до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова не са случайни положителните резултати и здравните ползи от консумацията на богатите на флавоноиди унгарски продукти Флавон, наблюдавани при свързани със сърцето проблеми и при възстановяване от сърдечни удари.

Знанието и методите от представения проект, който е координиран от Institute of Food Research във Великобритания, могат да бъдат използвани също и за справяне с други хронични болести като диабета, където нивата на VEGF са повишени.

Според изследователите евентуалния маркетинг на богати на флавоноиди храни, базирани на стандарти, определени от здравните институции, ще облагодетелства едновременно и хората, и индустрията за здравни грижи.

 

сподели бутон