Пробиотиците на Дафлорн и пребиотиците на Флавон – симбиотичната връзка, която засега остава незабележима

Първо да видим какво точно представляват пребиотиците, а след това ще се спрем и на пробиотиците.

Пребиотици са храните и добавките, като например суров мед, медицински гъби и синьо-зелени водорасли, които поддържат полезните микроорганизми в червата. Един от най-лесните начини да храним добрите бактерии обаче е приемът на „влакнини“, както ги наричаха преди, а сега са по-добре познати като „фибри“. Те се съдържат в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, семената и варивата и не могат да се смелят от организма ни. Храните с високо съдържание на разтворими фибри ни карат да дъвчем повече, да се храним по-бавно и така се чувстваме заситени, без да преяждаме. Като забавят храносмилането, разтворимите фибри спомагат за по-равномерното и постепенно усвояване на ценните вещества. Освен това пречистват храносмилателния тракт и убиват лоши патогени. И не забравяйте: когато добавяте фибри към менюто си, трябва да пиете повече вода.

Продуктите на Флавон реално са пребиотици – освен всички останали ползи, те осигуряват хранителната среда на полезните бактерии в нашите черва. Без подобна среда те просто измират, което води до намаляване на усвояемостта на полезни хранителни вещества, дори и да почнем да се храним много здравословно, както и до чревна пропускливост, което вече е съществена крачка към автоимунните заболявания. Микроорганизмите в нашите тела биват три вида: добри (мутуалисти), лоши (патогени) и неутрални (коменсали). За да е здравословна, популацията от микроорганизми в червата ни трябва да поддържа стабилно съотношение от 85% добри и неутрални към 15% лоши микроби.

Следва кратка информация за самите полезни бактерии, които стават все по-известни под названието „пробиотици“ и вече се произвеждат и продават съвсем безконтролно от кого ли не, като ползата от тях става все по-проблематична, ако изобщо в продукта се съдържа нещо качествено.

Днес много фармацевтични компании предлагат пробиотици, но повечето от тях са в най-добрия случай неефективни, по две причини: първо, произведени са от мляко в аеробна среда, а множеството от чревните ни бактерии са анаеробни;  и второ, повечето пробиотични съставки се унищожават от стомашната киселина още преди да са стигнали до червата. Но има и изключения като Lactobacillus bulgaricus (с най-голямо значение за човечеството съгласно доклад пред Конгреса на САЩ от 2005г.) – мощен пробиотичен щам, който се бори с вредни бактерии, нахлуващи в храносмилателната система, неутрализира токсини, произвежда собствени естествени антибиотици и е достатъчно стабилен да издържи на киселинния стомашен сок. Това е единственият пробиотик, носещ името на определен народ и географска територия. Той е и първият микроорганизъм, селектиран от човека преди хиляди години, повлиял впоследствие върху еволюционното му развитие.

Разработването на пробиотични продукти с тази бактерия започва екип от учени под ръководството на професор Никола Александров през 80-те години на ХХ век, под формата на специални храни за международната космическа програма „Интеркосмос“. Разсекретяването на продуктите през 1997г. позволи тяхното производство и предлагането им на свободния пазар от българската  фирма „Дафлорн“ ООД. Тази нова генерация пробиотици с Lactobacillus bulgaricus са клинично изпитани във водещи медицински лечебни заведения в България и чужбина (ВМА гр. София, Медицинските университети във Варна, София и Плевен, НИСМП „Пирогов“, ВМА в Чехия и Полша, Вюрцбургския Медицински университет в Германия, Трето главно управление по космонавтика на Русия), използвани са от българската армия по време на мисиите в Камбоджа, Косово, Ирак и Афганистан и от Българските научни експедиции в Антарктика и Хималаите.

Съвременните разработки на „Дафлорн“ са уникални и без аналог в света. Те са нова генерация балансирани функционални храни с Lactobacillus bulgaricus. Представляват свръхконцентрат на оригиналното българско кисело мляко, като от него са извлечени по биотехнологичен път само полезните съставки, като в 1 гр. сухо вещество от продукта се съдържат милиарди живи и латентни клетки на Lactobacillus bulgaricus, които запазват жизнеността си при стайна температура. По време на биотехнологичния процес млечните протеини и казеина се разграждат до 21 заменими и незаменими аминокиселини, млечните мазнини до полиненаситени мастни киселини, млечните захари до прости захари, а лактозата се разгражда. Човешкият организъм ги усвоява веднага като градивни единици на клетките, без да хаби енергия за това. Световни научни изследвания от 2010г. показват, че аминокиселините левцин, изолевцин и валин удължават човешкия живот – наричат ги „Коктейл на живота“.

Проблемът с българските пробиотици, колкото и качествени да са, е че при липсата на подходяща за тях храна в нашите черва, те просто ще измрат. Има два варианта за справяне с този проблем. Първият е да гълтаме таблетките с пробиотици всеки ден, което не само че излиза доста скъпо, но е и не особено ефективно. Вторият е да си подобрим храненето като използваме продукти, които да харесват не само на нас, но и на полезните бактерии в червата ни. Именно с второто могат да бъдат полезни продуктите на унгарската фирма Флавон, които не само осигуряват подходяща хранителна среда за развитието и размножаването на мутуалистите, но и ни осигуряват жизненоважни количества флаваноиди. За конкретната полза от флаваноидите ще прочетете в друга статия.

бутон за споделяне