Колхури (колхидо-иберийското плуване ) или грузинският стил плуване

Колхидо-иберийското плуване е вид грузинско плуване (стил), което се отличава с оригиналност и дълголетна традиция. Има много имена (свободно колхури, колхури с вързани ръце и крака, ибериули, абхазура, окрибула, тахвиа). Най-характерното за специфичния древногрузински плувен стил наречен „Свободно колхури”е, че ръцете и краката по време на плуване не се движат. Придвижването във водата става посредством делфинообразни движения на таза и плътно събраните крака. Плуващият човек в този стил силно наподобява на плуващ делфин.

Основател на школата на уникалното грузинско плуване е Хенри Отарович Купрашвили, който е написал и учебно пособие на грузински език. Той е професор- доктор на политическите науки. Роден е през 1946г. и има 4 деца. Президент е на клуба „Човек-делфин” и е член на физкултурно-спортния клуб „Динамо”- Грузия. Заема многобройни държавни и обществени служби. През 2001г. Световната информационна агенция CNN прави специален филм за него и му дава прозвището „Човека-делфин”. На 30 август 2002г. грузинският историк и политолог преплува пролива Дарданели (12 км) като краката и ръцете му са вързани на 4 места. Това негово плуване няма аналог в световната практика. Турците не искали да му позволят да плува по този начин, но намесата на високопоставени грузински дипломати довела до необходимото разрешение. В Грузия се провеждат вече традиционни турнири (преплувания) в морето посредством стила „Колхури с вързани ръце и крака” (Победител във втората по ред надпревара става 13-годишният Иракли Шенгелия.), както и в басейни- в стил свободно колхури. Според Купрашвили „уникалната разновидност на плуването, създадена от грузинците, променя представата на хората за него”.

Плуване с вързани ръце и крака е демонстрирано и от българин през 2000г. на ветеранския турнир организиран от СПК „Шипка” (Сф) в басейна на 4-ти километър в столицата. Плувецът е Константин Константинов (преподавател в Технически университет – София), който плува със завързани на гърба ръце, а не като грузинците, които плуват с ръце прибрани до тялото, а разстоянието е 25 метра.

 

споделяне във facebook