„Възходът на свръхчовека“ от Стивън Котлър

Книгата на Стивън Котлър „Възходът на свръхчовека“ е доста добро представяне на научните аспекти на Потока (какво представлява, как се попада в него и до какво води), но е пълна с фактологични грешки по отношение на включените спортисти (както се оказа по вина на автора).
Произведението включва огромно количество грешни факти. Описанията на събитията там са пълна мешавица от неверни дати, състезания и постижения, което напълно променя историята на скейтбордиста Дани Уей например, като дори омаловажава някои от успехите му чрез измислянето на несъществуващи случки. Ще ви дам пример само с няколко „неточности“ или лъжи:
Пише, че скейтбордистът Дани Уей след прескачането на Китайската стена участва на 15-тите Екс Геймс- всъщност става дума за 11-тите. На същото място е написано, че Дани вече е спечелил 3 златни медала от предишни игри- това не е вярно. Омешани са различни години, игри и медали. Игрите през 2005г. са объркани с тези през 2008г. На стр. 45 най-отдолу е написано, че завършва втори, което е вярно като край на историята от скокове и падания, описана на предишните страници, но е напълно различно от събитията, които са започнати в началото на главата (на 44-45 стр.), отнасящи се до различно състезание през друга година, защото историята описана от 45 до 48 страница не се отнася до „Х-Games“, които са след прескачането на Китайската стена (те са ХІ подред), а за ХІV-те, които са през 2008г. (има клипове в интернет направени на неговото падане). А ХV-те игри, които се споменават в началото на 44стр. са през 2009г.- доста години по-късно.
Пише, че прескача Китайската стена 3 пъти- всъщност са 4 пъти. Освен това е сгрешена датата на събитието, която не е 12-ти, а 9-ти юли.
Пише, че печели сребърен медал на „Х-Games“ през 2005г. (след прескачането на Китайската стена), а всъщност той печели златен медал със счупен глезен, което напълно променя историята.
Пише, че Уей прави кариера в сноуборда и мотокроса- никъде не намерих подобна информация.
Пише, че норвежката Карина Холеким е първата жена, изпълнила бейсджъмп скок, което не е вярно- тя е първата жена, която е изпълнила ски бейсджъмп скок, което е съвсем различно.
Датата, на която Баумгартнер скача от балона е 14 октомври, а не както е написано в текста – 12 октомври. Височината не е 38,6 км, а е 39 045 метра.
И така нататък…
Мисля, че изобщо не е коректно да се засипват читателите с невярна или непроверена информация, особено когато се отнася до научна литература. Ако авторът сам си е правил справките за отделните спортисти, изобщо не си е свършил работата. Хубаво е Котлър да се съобразява с факта, че пише на английски, един от най-използваните писмени езици, защото може много лесно да разпространи невярна информация.
Има голяма вероятност тези лъжливи факти да се разпространят доста бързо (като меми), ако бъдат цитирани от други хора, затова четете внимателно всеки абзац, където има дата или число и не ги използвайте в аргументи преди да ги проверите.

бутон за споделяне