Бъгавият мобилен оператор

Мтел загубиха много клиенти и единственото, което правят (вместо да се извинят и да си поправят грешките) е да се рекламират постоянно чрез известни личности и да провеждат непрекъснато игри с предметни награди. Да, ама така няма да стане. По-долу слагам статията, която писах през 2011г- очевидно, някои хора не могат да си вземат поука!

Предлагам всички, които не са доволни от М-тел да си прекратят договорите или да не ги подновяват, което означава да попълнят молба един месец преди да изтече договорът. След като ръководството на мобилния оператор счита, че могат да печелят за сметка на обикновените хора, мисля че трябва да се реагира по съответния начин. Щом те ни предлагат пазарния принцип, същият този принцип съответно трябва да бъде приложен към тяхната работа. След като не си изпълняват задълженията, мамят в сметките и сами затрудняват използването на услугите си отговорът е ясен: смяна на оператора! Когато мобилния доставчик остане без голяма част от абонатите си, ще видим дали ще продължава да се държи арогантно. Ако се стреми към икономическо сепуко, да продължава в същия дух. Както една фирма сама се прецаква, никой не може да направи по-добре.

Защо хората са недоволни: Историята не е от много отдавна, но проблемите вече продължават прекалено дълго.

Ето и началото:

Преди една година основната част от абонатите на М-тел са доволни. Но тогава се появява конкретен идиот, който решава да сменя системата само че в балкански вариант: смяна на нещо, което е просто, но работи, с нещо по-модерно, но което не върши никаква работа. С работата се заемат хора, които са неквалифицирани за това, което правят и всичко се разпада. Дори  и това може да бъде поправено от правилните хора, но защо да си правят труда, когато хората и без това си плащат за по-ниското качество и само дето мрънкат от време на време. Подигравката за абонатите на М-тел започна през лятото – най-натовареният работен сезон. Какви бяха плачевните резултати от опитите за „по-добро” обслужване. и „по-доволни” клиенти! Изброявам по-характерните от тях, някои от които продължават и досега:

– Не можеше да се свържеш с никой в определени моменти през лятото (поради проблеми в системата)

– Не можеха да се сменят номерата в Семейство и приятели по същата причина

– След оправянето на проблема не малко абонати осъмнаха със сметки от по 70, 90 и повече лева за разговори, които никога не са водили (оказа се дори, че има и хора, които са говорили със самите себе си), за Интернет, който не са ползвали (телефоните на някои абонати мистериозно са се свързвали сами с Интернет-доставчици в чужбина от България и са направили гигантски сметки)

– Част от персонала е абсолютно некомпетентен. Пример:

За конкретен въпрос: как да се спре евентуалния случаен достъп на телефона до Интернет, тоест как да се спре използването на услуга Интернет за съответната карта, след като е нежелана – от шест служители на М-тел са получени шест напълно различни отговора и нито един не е бил полезен.

Какво е положението в момента (края на януари 2011г.):

– Все още номерата от Семейство и приятели не могат да се сменят от автоматичното меню. Резултатът е губене на времето на хората в излишни опити, защото процедурата по промяната не е спряна, но номерата не се сменят

– Не се получават смс-и, че номерата са сменени и трябва да си губиш отново времето да проверяваш

– Едно от решенията би било да се сменят номерата от оператор, но при някои абонати и това не върши работа. Защото видите ли номерата се въвеждали ръчно и отнемало повече време: трябвало да се изчака 24 часа. Дори и на неграмотен човек няма да му отнеме повече от минута да въведе два номера.

– След смяна от оператор смс-и също не се получават. На някои абонати дори им казват да се позанимават с проверка на това, дали са сменени номерата им и при неуспех да се обадят след 2 дни

От няколко часа през началните години на съществуването на М-тел до 2 дни сега за смяна на номер в Семейство и приятели: това е небивал прогрес – това се казва качествено подобряване на обслужването. (И при това за усъвършенстваната услуга трябва да заплатиш и 60 ст. – за нещо, което не струва и пукната пара и една стотинка е много.) Но какво са два дни, ние нали можем да чакаме и до следващата фактура. Или до подновяване на договора, който хитро е направен да се самоподновява, освен ако не заявим писмено, че не желаем да го продължим, и то само в строго определен срок. Можем и по-всяко друго време, само че ще трябва да си платим както трябва неустойките.

Сега очакваме новата модерна услуга да се въведе и за абонатите на вестници и списания: тези, които са се абонирали за една година да продължават да получават своя абонамент всяка следваща година, докато някой не подаде писмено заявление, че не иска да получава вече нищо.

Така че ако не сте доволни от мобилния си оператор просто го сменете. Ако останете при него не само плащате щедро за собствената си глупост, но и го подкрепяте да продължава да се възползва от всички абонати.

 

Мобилни оператори и всякакви други фирми трябва да бъдат изхвърляни от българския пазар, докато не се научат да покриват някакво задоволително ниво на TQM.

TQM: Total Quality Management – пълно управление на качеството; основата на TQM е да се намалят грешките, направени по време на производството или услугата, да се увеличи удовлетворението на клиента, да се оптимизира управлението на веригата на доставките, да се модернизира апаратурата и да се гарантира, че работниците имат най-високо равнище на подготовка. Една от основните цели на TQM е да се ограничат грешките на 1 на 1 млн. произведени единици. Total Quality Management (Пълното управление на качеството) често се свързва с разработването, разгръщането и поддържането на организационни системи, които са необходими за различни бизнес процеси.

бутони за споделяне